9 Temmuz 2009 Perşembe

GEZELİM, GÖRELİM



Yıllık iznimin bitmesine 4 gün kaldı sultanlığım bitiyor nerdeyse evde gecirmekte güzeldi.Sizlere güzel İZMİR'in güzeliklerini tanıtmaya çalıştım boyozumuzu ikram ettik eeeeee şimdi İZMİR tamam da doğup büyüdüğüm AYDIN'na haksızlık yapmış olmayayım .Gelin canlarım AYDIN'da gezelim beraberce sizlere önce incir üzüm ikramıyla ağzınızı tatlandırayım.hadi gari aydına gidiverelim heb berba siz gezerken bende yarın foçaya gidecem 3 günlüğüne dönüşte bide focayı gezeriz.
İNCİR
Ülkemizde en çok Aydın ve İzmir de yetişen incirin çok fazla çeşitleri vardır.
İnsan vücuduna faydaları saymakla bitmez.

Bir kilogramda iki bin 900 kalori bulunan incir, E ve B vitaminlerinden çok zengin.
Kuru incir, içerdiği protein miktarı yönünden fakir, sentezinde kullanılan aminoasit çeşidi açısından zengindir, bu nedenle hücre gelişimini destekler. Ayrıca kuru incir, boğaz ağrısı bronşit ve öksürüğe de faydalıdır.

Yaşı kurusundan daha fazla tercihe şayan olan incir vücuda kuvvet verir. Anasonla beraber yenen incir hem kan yapar, hem de şişmanlatır. Bağırsak iltihabı olanlar inciri çok yemelidirler.

Yaş dalları kırıldığında akan sütümsü beyaz sıvı, nasır ve siğillere sürülür.
Sesiniz kısıldığında hemen bir inciri bir su bardağı kadar sütün içine koyup bir cezvede kaynatın. Ilık ılık bu şurubu için, çok yararını göreceksiniz.
İnciri sütle ya da sirkeyle eğer oda olmazsa yalnızca zeytinyağına batırıp yiyerek basur şikayetinizi ortadan kaldırabilirsiniz.

İnciri cevizle birlikte yerseniz hem vücudunuzu zehirlerden korur, hem de bronşite iyi gelerek öksürüğü keser. Nezle için de faydalıdır.
İncirin bünyesinde şeker, albüminli maddeler, organik asitler, pektin, provitamin, A, B1, B2, C vitaminleri, magnezyum, kükürt, fosfor ve unlu maddeler bulunur.
Pek çok sağlık sorununa karşı güç ve dayanıklılık kazandırır.

Ayrıca kış aylarında vücudun direncini arttırır,
İncirin kurutulmuşu çok değerli olup, iyi bir besin kaynağıdır. Balgam söktürücü, yumuşatıcı olarak kullanılır.

Bağırsak iltihabı olanlar inciri çok yemelidir.
Bağırsaklardan toksik maddelerin atılması kandaki kollestrol seviyesinin düşürülmesi gibi faydaları da vardır.
Vitamin ve mineral bakımından zengin bir gıdadır. Enerji verir.
AYDIN'NIN MEŞHUR ADNAN MENDERES CADDESİ VE KIRMIZI MİNARESİ
AYDIN YEMEKLERİ :ÇORBALAR ***** Tarhana çorbası-Kulak çorbaası.
YEMEKLER ***** Acılı güveç-patlıcan biber kızartma-Zeytin yağlı kırlı kızartma-Zeytin yağlı taze ve kuru börülce-Patlıcan kavurma-Sarmaşık ve Kedirgen kavurma-Yaprak sarma-Etli nohut yahnisi-Nohutlu kereviz-Etli enginar-Arap saçı-Ciğer sote-İmam bayıldı-Keşkek-Tandır kebabı-Yuvarlama(sıkma)-Paşa böreği-Cilav(ayran böreği)-Ev makarnası-Ekmek dolması-Bumbar(kumbar dolması)-Sura dolması-Yavru kavurma(Biber aşı)-Dalgan döndürmesi(Isırgan otu döndürme)..
SALATALAR ***** Patlıcan-Biber teretoru(Turşusu),Börülce teretoru,turpotu salatası,semizotu salatası,çingene pilavı...
TATLILAR ***** Helva-İrmik Helvası-Zerde-Muhallebi-Sütlaç_Aşure-Lokma..

inşALLAH bu yemeklerin tariflerin,de ilerleyen zamanlarda veririm...
Geleneksel halde yapılan deve güreşleri tehlikeden uzak bir ortamda izlenebilmesi için yeni güreş alanı düzenlemiş. Dağlık alanı teraslayarak doğal tribünler yapılmış. Güreş alanının etrafını da istinat duvarıyla çevirince tehlikeden uzak bir ortamda misafirler güreşleri izlelerler. bahar aylarında güreşler düzenleniyor. güreşler bahardan kalma bir havada gerçekleşince biryandan davul-zurna sesleri, biryandan da ızgara dumanları güreş alanını tam bir piknik alanına çeviriyor . Deve güreşlerine her zaman olduğu gibi bayanların da ilgisi oldukça yoğundur
(Bende bir deveci kızıyım bunuda belirtmek istedim)
AYDIN EFESİDavul sesi yeri göğü inletir Ayak kırılır diz vurulur Kollar havada başlar dik Bakışlar desen nasılda bakar Efelerdir böyle döner ortada Elde tüfek başında fesi Ayağında çizme Poturdur donu Bakışı kartal gibi Doğrudur sözü Efedir adı Aydın efesi

( DEVECİ KIZI,EFE TORUNUYUM )


Başefeliğe adaylığını açıklayan Aydın'ın dağ köylerinden Ambarcıklı Ayşe Tülü, erkek efelerin bayan olduğu gerekçesi ile kendisinin adaylığına karşı çıkmasına tepki gösterdi. Çifte silahla dolaşan 70 yaşındaki Ayşe nine, köyünde atış talimleri yapıyor. Daha önceki yıllarda Aydın İstasyon Meydanı'na dikilen Yörük Ali Efe'nin bıyıksız heykeli de 'Bıyıksız Efe mi olur' tepkisi nedeniyle kaldırılıp yerine yenisi dikilmişti. Ege ve Akdeniz Bölgesi Yörük Ali Efe ve Efeler Şenliği öncesinde baş efe olabilmek için adaylığını açıklayan 70 yaşındaki Ayşe Tülü, kadınlardan da baş efe olabileceğini belirterek "İmam Köylü Emir Ayşe Efe de bir kadındı. Düşmana karşı çok iyi görev yaptı" dedi. Milli günlerde elindeki bayrağı ve şalvarında sakladığı tabancası ile Aydın'ın simgesi haline gelen Ayşe Tülü, "Silahlarla aram çok iyi. Bugün beni silah altına laıp askere gönderseler seve seve giderim. Bu benim içimden gelen bir duygu" dedi. Ayşe Tülü, baş efelik yarışmalarında çifte silahı ile erkeklere meydan okuyor.(Yeni Şafak)

Bayraklı ayşe nine diye bilinen memleketinin anası bayrağına vatanına geçmişine bağlı
köyümün kadını

7 yorum:

Adsız dedi ki...

abaa aydına mı gidivedin gari gııı,ne gözel etmişin hinci sen,yemişe,üzüme de yiyvemişin maşallah hani gari bizide untmamışın sağol abam benim,sevgiler

Samanyolu dedi ki...

Hayırlı yolculuklar dilerim.Hayırlısı ile gider gelirsin inşaallah canım.
Cuman Mübarek Olsun.Sevgiler

havvanur dedi ki...

aydınada bayıldımda ayşe teyzeme maşallah ablacım hayırlı cumalar hurmetler

Rana dedi ki...

SULTANIM yolun açık olsun güle güle gidip dönesin 3 günde olsa tadını çıkar kafanı dinlersin umarım benim içinde sahilde çay iç mis gibi deniz kokusunu içine çek hatta benim için denizede gir aaahh ah :))) ellerinden yanaklarından çok öpüldün canım ablam benim buarada memleketinde çok güzelmiş yemekleri tarihi ve ilk kez öğrenmiş oldum rahmetli babacınında devecilikle uğraştığını özelinide bizimle paylaştığın için ayrıca teşekkürler nur içinde yatsın başta baban olmak üzere tüm merhumlarımız a.e.o k.i.b SULTANIM.

kuzularım ve ben dedi ki...

hayırlı yolculuklar ablacım bizim memleketinde üzümü meşhurdur ama çok tatlı boğazını yakıyor sevgiler

https://www.blogger.com/blogger.g?blogID=168642682113532706#publishedcomments dedi ki...

sa.Canım benim bellimi olur her şey nasip kısmet..iç varis var havalar çok sıcak özellikle sıcak hava ağrılarımı artırıyor.RABBİMbu günlerimizi aratmasın amin..memleketini tanımış olduk hasret bitmiyor değilmi ne yapalım sağlık olsun bende memleket özlemi bastırınca sayfama taşıdım bi şekilde özlem gideriyorum..hayırlı tatiller kendine iyi bak.A.E.O

Adsız dedi ki...

Esselamünaleyküm: Maşallah hiç boş durmuyorsunuz, Ege'yi baştan başa dolaşıp gezdiniz herhalde, ondan sonra oranın meyvelerinden görüntüleyip, bizi imrendiriyorsunuz. Ne güzel, öyle de ihtiyacım var ki, kafa dinlemeye. Emeğinize, kaleminize ve yüreğinize sağlıklar dilerim Fatma Hanım, aldığınız huzurdan biraz da bize transfer edin, çok ihtiyacım var da, Allah'a emanet olun ve dua ile kalın inşallah...