13 Haziran 2010 Pazar

AYDIN'DA DÜĞÜN VE KEŞKEK




Türkiye'nin en batısında yer alan illerden Aydın'da gelinlik kızlar ve sünnet çocukları bu mutlu günlerinde lüks otomobillerin olmadığı zamanlarda ata binelerdi. şimdide nostalji olsun diye kullananlar yokda değil. Gelinlik kızların ve sünnet çocuklarının bu tercihi en çok atçıları sevindirir. Aydın'da bir çok kişi sadece düğünler için özel at besler.
Aydın'da yaşanan geleneklere göre gelinin bindiği atı ailenin en saygın ve en yaşlı erkeği çeker. Gelin ata bindikten sonra kesinlikle konuşmaz. Türk Bayrağı olmadan kesinlikle gelin hareket etmez. Gelin damat evine getirilince önce Bayrak damada teslim edilir. Barağı selamlayarak alan damat daha sonra büyüklerinin elini öper. Önce gelinin sağ ayağını, sonra da sol ayağını üzengiden çıkarır. Daha sonra tatlılık ve bereket için çevreye şeker ve para saçar. Bundan sonra da gelini at sırtından indirir.
Birde düğünlerin olmazsa olmazı keşkek yemeği vardır biraz meşakatlı oldugundan her zaman evde yapmak zor olabilir laf aramızda düğün yemeğine sırf keşkek yenek için bile gidilir bence deyer.nasıl yapıldıgınıda görelimmi?
Evde yapmak için bu tarif yeterlidir sanırım.

Keşkek Yemeği
Malzemesi : 1kg buğday (aşurelik buğday), 1 adet tavuk veya 1kg kuzu eti , tereyağı , tuz , su.
Hazırlanışı : 1kg ayıklanmış ve yıkanmış buğday geniş bir tencerenin içinde kaynatılır. iyice kaynayan ve ortalarından ayrılan buğdaylar bir süzgeç içine alınarak suyu süzülür ve buğdaylar ezilir. ayrı bir tencerede kaynayan etlerde et suyunun içersinden çıkarılırak lif lif olacak şekilde parçalanır. büyük ayrı bir tencerenin içine kaynayan ve ezilen buğdaylar koyularak üzerine etsuyu ilave edilerek karıştırılır. yeteri kadar et suyu koyulduktan sonra lif lif hazırlanan etler buğdayın içine ilave edilerek karıştırılır. tahta kepçe ile karıştırılan keşkek, karıştırılırken ezilmeye devam edilir. iyice sakız gibi oluncaya kadar karıştırılarak pişirilir. servis tabaklarına hazırlanan keşkeğin üzerine tereyağı ile kavrulan kırmızı biberli sosu gezdirilerek sıcak servis yapılır. Aydın ve yöresi düğünlerinin baş yemeği , sofraların baş tacıdır.

özellikle düğün ve bayram yemeği olarak bilinir. Taş dibeklerde döğülerek kabuğu çıkarılmış yumuşak Buğday'ın, yağlı Koyun etiyle büyük kazanlarda ve bol odun ateşinde büyük tahta kepçe ile köyün gençleri keşkeği döğerler oluşan Keşkek ; düğünler de misafirlere ikrar edilir. Kalaylı bakır sahanlarda ikram edilen Keşkek 'in üstüne Salçalı ve Kırmızı Biberli Tereyağı dökmek adettendir.



6 yorum:

Adsız dedi ki...

Merhabalar Efendim,

Ülkemizin incisi batı illerimizden Aydın'ı da hiç görmemiş olmama rağmen çok severim. Bir kere ismi bana çok şey çağırıştırır ve aklıma ilk önce efe, incir ve üzüm gelir. Aydın'ın kırsal kesiminde yapılan bu düğün merasimi ile düğünlerinin vazgeçilmez yemeği olan keşkeki anlatan kaleme ve yüreğe selam ve saygılarımı sunarım.

Allah'a emanet olun ve sağlıcakla kalın.

hanife dedi ki...

hiç yenemedim keşkeki güzele benziyor cboxta sorun var galiba mesaj düzgün çıkmıyor

ÖRGÜÇANTAM-Hatice yazıcı dedi ki...

merhaba canım ne güzel bir paylaşım böyle. emeğine sağlık ben de bir aydın düğününe misafir olmuştum seneler önce çok beğenmiştim. Cennet yurdumun her köşesi ayrı bir güzel geleneğiyle yemeğiyle .

sevgiler öpüyorum

TATESAL dedi ki...

Evet bende evde yaparım bazan tavuk bazan da kırmızı etle muhteşemdir tadı...paylaşımınız için terşekkürler,geline ve damada mutluluklar dilerim...

Afet Ergü Şaşmaz dedi ki...

Keşkeğe bayılırım, benim memeleketimde her evde pişirilir (Balıkesir-Havran) Ne güzel bir ortamdır böyle düğünler, yine gel canım, sevgiler.

http.belguzaranne.blogspot.com dedi ki...

merhaba allah mutlu etsın uzun ve sağlıklıömurler