6 Kasım 2009 Cuma
ÇİĞ KÖFTE
Efendim bir AYDIN lının elinden çiğ köfte nasıl olur demeğin AYDINLI'yız İZMİR'i vatan secdik ama bizimde her yöreden dostlarımız var ama değilmi istersen oluyo valla çok güzelde oldu şöyle bir koça tabak dolusu resimleyemedim bile sizede bu kadarı düştü ustalarından beni mazur görmelerini istirham ediyorum nede olsa AYDIN'LIYIZZ hatamız varsa affola
Hemem hemen kimsenin hayir diyemiyecegi gercekten cok guzel bir tadtir Çiğ Köfte , her ne kadar
bizim yörenin olmasada sonradan öğrensekde bende yaparım anacım Fatma bu yaparmı yapar.
Eger sizde yapmayi bilmiyor ama Çiğ Köfteye bayiliyorsaniz iste size Çiğ Köfte malzemeleri ve Çiğ Köfte yapilisi Fatma usulu
Malzemeler:
1/2 kg özel çekilmiş dana kıyma (yağsız, sinirsiz olacak
1 kg köftelik bulgur
2 orta boy kuru soğan,birkaç diş sarmısak
Biber salçası
Domates salçası
2 limon suyu
nar ekşisi
İnce doğranmış maydanoz
4 adet domates (kaynar suda az haşlanacak bütün olarak)
Kimyon,isot.tuz ve 7 çeşit baharat (baharatcılarda hazır bulunuyo)
Çiğ Köftemizin Yapilisi:
Geniş bir tepsiye ayıklanmış bulgur alınır. Salçalar, rendelenmiş kuru soğan sarmısak ve haşlanmış domatesler
limon suyu nar ekşisi eklenip iyice karışana kadar ovulur.
Kıyma ilave edilir ve eze eze yoğurulur.
Baharatlar da eklenip yoğrulmaya devam edilir. Ara sıra nar ekşisi ve limon suyu azar azar ilave edilir. (limon suyu acının etkisini ve kimyonun kokusunu hafifletiyo)
Bulgur iyice yumuşayana kadar yoğrulur. İnce kıyılmış yeşillikler ilave edilip yoğrulmaya devam edilir.
Daha sonra köfte şekli verilip marul ve lavaş ekmek ile servis yapılır. Afiyet olsun
anacım benden bu kadar
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
8 yorum:
Efendim, saygılarımla; Her ne kadar Çiğ Köfte Güzel Yurdumuzun bir başka yöresinden doğmuşsa da, artık anonim olmuş bir beslenme kültürümüzdür. Çok lezzetli yoğrulduğuna inandığım bu çiğ köftenizin fotoğrafını görmek bile yetiyor çünkü "ye benisi" var. Ellerinize sağlık. Güzel yurdumun sevdiğim illerinden biri de Aydın'dır. Deyin ki, hiç gördünüz mü? Hiç yolunuz düştü mü? Malesef ne gidebildim ne de görebildim. Ama Allah izin verirse inşallah oraları görmek için bir gitmeyi düşünüyorum. Bakın bu güzel paylaşımınız hemen bende memleket aşkını ve memleket hasretini nasıl uyandırdı. Biz de de çok meşhurdur çiğ köfte, biz bir de bunun etlisini yoğurur ondan küçük bohça büyüklüğünde BESMEÇ yaparız ve fırında pişirerek tüketiriz. Bu besmeç bizim Kırşehir-Kaman'a has bir beslenme kültürüdür. Bu tür şeyler yemek grubunda nasıl sınıflandırıldığını bilemediğim için sadece beslenme kültürü olarak niteleyebildim.
Sağlıcakla kalın ve de Allah'a emanet olun.
ellerine saglık fatma abla çig köfteye bayılırım hamileyken çiğ köfteye aşerdim
ohhh ohhh afiyet şeker olsun çiğ köfte yenmezmi her daim yenir bence sevgiler arkadasım...
offff olsada yesek....Ben olsam sipariş alırdım....Sen yaz bloğa izmir çevresine bayi açacağına garanti veririm.
nefis olmuş ablacım eline sağlık
çiğköfte yapmış ablam bensiz yemiş:(( ellerine sağlık ablacım çok severim bende
canım çiğ köfteyi çok severim ellerine sağlık o servis benimse alıyorum iyi pazarlar sevgiler..
Bayilirm cig kofteye, uzun zamandir yemedim. Ellerinize saglik! Takiptesiniz haberiniz olsun, Hollandadan sevgiler!
Yorum Gönder