VATANIMIN HER KARESİ ÇOK GÜZEL VE DEĞERLİDİR AMA İZMİRLİ OLMAKTAN VE İZMİRDE YAŞAMAKTAN ŞEREF VE ONUR DUYARIM.
GAVUR İZMİRLİ
Anadolu'nun çok yerinde İzmir’e İzmirlilere gavur derler. Aşağılama, kendinden olmama anlamı taşıyan bu nitelemeyi sever, İzmirliler.
Başkaları gibi tutucu bağnaz olmaktansa çağdaş Avrupai görüntüsünün böyle aykırı bir niteleme doğurduğunun farkındadır. Güler geçer, İzmirliler.
Bugünkü Hisar camii çevresinde kurulan eski kent çekirdeğinin Ceneviz kolonisi olması daha sonraları ise seferad Yahudilerinin gelip yerleştiği bugünkü Konak çevresi nedeniyle İzmir’in merkezi yıllar boyunca Gavur İzmir olarak adlandırılmıştır.
Çarsının ve limanın merkezde yer alması nedeniyle bölgenin alışveriş ve ticaret mekanı uzun yıllar "gavur İzmir" diye adlandırılan bu bölge olmuştur.
İşgal yaşamış, kurtuluş savası ve mübadele ile gayrimüslim nüfusunu büyük oranda yitirmiş olmasına karsın bazı özelliklerini yitirmemiştir.
Kimilerine göre gavurluk diye adlandırılsa da, ülkemizin batili yüzü olmuştur, İzmir.
Vatanseverdir, İzmirliler. İstanbul yönetimi mütareke imzalayıp teslim olurken onlar kurtuluş savasının ilk kursunu niyetine kendi insanini sürer namluya.
Dönemin yönetimi için kabul edilmez bir başkaldırıdır, gavurluktur İzmirlinin bu yaptığı.
Demokrattır, İzmirliler. 1985 Yılında yapılan referandumda ülke ortalamasının büyük oranda aksine siyasi yasakların kalkması yönünde oy kullanarak ülkemizde demokrasinin yara almasının önüne geçtiğinin bilincindedir.
Kimilerine göre ise, yapmıştır yine gavurluğunu.
Riyakar değildir. Hoşgörüsü yüksektir, İzmirlinin.
Kemeraltında meyhaneler sokağı olarak bilinen Veysel çıkmazında çoğu meyhane sahibi ramazan ayında "meyhanemiz ramazan nedeniyle kapalıdır" yazısı asarken, Ferit Baba’nın meyhanesi camına "meyhanemiz ramazanda nöbetçidir" yazısı asar.
Kızmaz, karışmaz kimse kimsenin yaşantısına. Kimileri için isegavurluğun dışavurumudur, bu hoşgörü.
Değerlerinin farkındadır. Vefakardır, İzmirli.
Yunan işgalinden sonra çok büyük bir kısmi yanmış ve harapolmuş halde geri alınmıştır.
Yangın yeri denen ve İzmir 'in eski kent merkezi olan metruk alan ozamana kadar yapılan park alanlarının en büyüğü olarak 1937 yılında İzmir Fuarı adıyla açılmıştır.
Fuar, yıkılmış, tükenmiş kentin insanlarının gayreti ile İzmir' in yeniden kurulusunun ve çağdaş kimliğinin göstergesi olmuştur.
İzmir Fuarının 30. Ağustos kapısından girdiğiniz zaman sizi soltarafta küçük bir heykel karsılar.
Bu heykel bir yalak basında 3 adet at basından oluşmaktadır.Heykelin altındaki notta ise " bu heykel İzmir fuarının yapımında çalışan ve çoğu bu çalışmalar sırasında can veren atların anısına yaptırılmıştır" diye yazmaktadır.
Kimilerine göre ise, bu ülkede heykeli dikilebilecek o kadar önemlişahsiyet varken yapmıştır yine gavurluğunu, İzmirli.
Gavurluk nitelemesini sever İzmirli. Çağdaş, demokrat, aydın ve aykırı olmanın karşılığı olduğunun farkındadır, bu nitelemenin. İnançların insanin vicdanında olduğunu, kimseye inancı içinhesap vermek zorunda olmadığını bilir ve dahası kendini gavur diye niteleyip kendinden saymayanları da bağrına basar, İzmirli. Çünkü, hayatin her şeyin önünde olduğunu, asil olanın yasamak olduğunu bilir ve bunu haykırır, İzmirli.
Gavurluğu sever İzmirli.
http://dantelce2.blogcu.com/arkadaşımın sayfasından alıntıdır
bende İZMİR'li olmaktan gurur duyuyorum İZMİR'i seviyorum
6 yorum:
SA.Canım güzel bir konuyu yayınlamışsın ancak yunan işgalinde olduğunda gavur İzmir diye söylenmiş bu söylenti lakab gibi kalmış olabilir çünkü benim yetiştiğim yerlerde ki çok yer gezdim bu nu telafuz edene raslamadım büyüklerimiz ALLAH(CC)rahmet etsin işgalden dolayı çok üzülürlerdi vatanımız işgal ettmişti gavurlar diye ağlardı rahmetliler dediğim gibi ne çocukluğum nede şimdiki yaşantımızda sözü bile olmaz yazar eskiyi yad etmiş olmalı bu vatan bizim RABBİM'E layık kullar olarak yaşamak cümlemize nasip olsun amin.sevgiler A.E.O
canım benim merhaba..ben izmir'e izmir demem izmir benim olmayınca demişler haniya..
benimde ilk gözağrımdır izmir.aliağa'ya gelin gittimdi..8 ay yaşadım ama birkaç kere izmire geldik.ege ünv.dra oda.bir kerede kemeraltında gezdik eşimle..20 sene olmuş ayol keşke bir kere daha görmek nasip olsa oraları..kimbilir inşaAllah..
neresi olursa olsun bu vatan bizim..nefes aldığımız havası yürüdüğümüz toprakları bizim..eh tabi her şehrin bir hikayesi var..ha mardin ha antalya ha izmir..değilmi.
bana yazdığın beni anlattığın cümleler beni adeta mestetti..müsait bir zamanda yazacaklarımı toparlayabilirsem aktaracam sayfaya..senin dostluğun,azmin,fedakarlığın,gururun,vefan,becerin herşeye bedeldir..eskimeyen dostumu çok öptüm hayırlı cumalar diledim..
Bende İZMİR i çok seviyorum İZMİR'li olmaktan gurur ve mutluluk duyuyorum!!!!
Yukardaki lalelerin de hastasıyım, çocukluğumun anıları kırdan bayırdan toplardık ve ben blogun da baharı yaşadım teşekkür ederim...
Mutlu sıcacık bol güneşli hafta sonu diliyorum, sevgiler, öptümmmm.
http://supprusstaki.blogspot.com
http://supprussceyiz.blogspot.com
İzmirde bir kaç gün kalabildim,kordonu falan gezdim.çok beğendim çok güzel bir şehir gerçekten.
Gerçekten çok güzel anlatmış, yazmış arkadaş.
hele ilk kurşun ! namluya mermi yerine insanın sürülüşü, ve gönülden.
Vatanperverlik öğretiyle olmaz, içe doğer içte büyür, samimidir.
Kimlerin gavur olduğunu artık bilmeyenlerde öğrendi, öğrenecek.
Güzel paylaşım oldu, teşekkürler.
sultanım canım benim bugün pazartesi inşallah görüşmek nasip olur buarada inan ayfer ablaya katılıyorum bende hiç öyle bir söz duymadım ne çevremde ne yakınımda inan tüm samimiyetimle söylüyorum inan yaşım belki ayfer abla kadar değil hani ama bak oda duymamış belki onunda dediği gibi büyüklerimiz belki üzüntülerinden o dönemki işgallerden dolayı denmiştir yoksa biz kürdüyle türküyle lazı çerkeziyle alevisi sünnisiyle sağcısı solcusuyla bir bütünüz ve bizi bölmeye kimsenin gücü yetmez biz ülke olarak bi aileyiz kendi içimizde kızar küseriz ama dışardan biri dokunacak oldumu et ve tırnak misali bi bütün olur aslan kesiliriz canım vatanımın her karışına can feda yinede güzel paylaşımın için teşekkür ederim canım sağol varol çok öptüm
Yorum Gönder